2012. dec. 29.

Narancsos téli saláta

A vasárnapi menü épp rántott szelet volt, az elmaradhatatlan hasáb burgonyával, ez pedig dús, leves salátát kívánt. A salátás tálban már ott zöldellt a kígyóuborka, a fehér és sárga húsú paprika, valamint egy adag kínai kel levél. Ekkor láttam meg a gyümölcsös kosárban egy árválkodó, kicsit már aszott narancsot... megszántam. Meghámoztam, és beleaprítottam a salátába. Öntetként kevés sót és csipetnyi cukrot hintettem rá, megöntöztem 1/2 citrom levével.... s mindannyian nagyon elégedettek voltunk az eredménnyel:


Az összeállításhoz más, idény szerint kapható zöldféle is csatlakozhat, sőt az öntetként is használt citrom húsából is adhatunk hozzá egy keveset. A semleges ízű, télen a fejes salátát helyettesítő kínai kel mellé más gyümölcsöt is érdemes kipróbálni, így almát vagy körtét is szeletelhetünk bele. Ezeket érdemes már előzőleg citromlében megfüröszteni, mert gyorsan barnulnak.

Ezúttal elhagyom a pontos adaglást, hiszen épp ebben rejlik egy-egy rögtönzött étel varázsa: mindenből annyit és azt, amit éppen adódik.