2011. jún. 23.

Klasszikus-e az uborkasaláta?

Miközben a vacsorához szánt salátához gyalultam az uborkát, óhatatlanul eszembe jutott, hogy akkor most az uborkasaláta klasszikusnak számít-e? Úgy gondoltam, "megkérdem" jeles tanácsadóimat (Ínyesmestert és Angélát*), s mindketten válaszoltak is:

"A nyárba hajló tavasz egyik első öröme az 'idei' liba és az uborkasaláta; a gyenge, kapros, aludttejes tökfőzelék sem vetendő el a sült liba szomszédságából, sőt ugyanakkor jelen lehet az asztalon a kövérkés, de le nem puhult, gondosan meghámozott és jégen tartott kovászos uborka is, ám szigorúan meg kell kívánni, hogy a pecsenye mellett a díszhelyet az uborkasaláta foglalja el." (Magyar Elek: Jönnek a primőrök - cikk - kiemelés tőlem)

Angéla legalább 15 féle receptet vonultat fel a friss uborkához,

2011. jún. 19.

Vasárnapi rögtönzés

A szoros programok miatt a vasárnapi ebéd is előregyártott. A csirkecombok tegnap pirosra sültek, csak egy utolsó pirítás vár rájuk. Köretként jöhet a sütőben sült petrezselymes krumpli (nem vacakolok holmi burgonyákkal), és kísérőnek a "vasárnapi rögtönzés" nevű salátaköltemény.

Alapját egy "görögös" öntet képezi.