2011. jún. 23.

Klasszikus-e az uborkasaláta?

Miközben a vacsorához szánt salátához gyalultam az uborkát, óhatatlanul eszembe jutott, hogy akkor most az uborkasaláta klasszikusnak számít-e? Úgy gondoltam, "megkérdem" jeles tanácsadóimat (Ínyesmestert és Angélát*), s mindketten válaszoltak is:

"A nyárba hajló tavasz egyik első öröme az 'idei' liba és az uborkasaláta; a gyenge, kapros, aludttejes tökfőzelék sem vetendő el a sült liba szomszédságából, sőt ugyanakkor jelen lehet az asztalon a kövérkés, de le nem puhult, gondosan meghámozott és jégen tartott kovászos uborka is, ám szigorúan meg kell kívánni, hogy a pecsenye mellett a díszhelyet az uborkasaláta foglalja el." (Magyar Elek: Jönnek a primőrök - cikk - kiemelés tőlem)

Angéla legalább 15 féle receptet vonultat fel a friss uborkához,
ezek főként nemzeti eledelek - bolgár, lengyel, török, francia, görög, holland és így tovább, ám egészen egyszerűen a sort AZ uborkasaláta nyitja.

Úgy gondolom, ez eléggé egyértelművé teszi, hogy AZ uborkasaláta nálunk nemzeti klasszikus.

AZ uborkasaláta

1 közepes kígyóuborka, vagy 1-2 fürtös salátauborka
1-2 gerezd fokhagyma
csipet só
csipet cukor
ecet (4:1 arányban hígított ételecet, vagy fehérborecet)
ízlés szerint őrölt bors és pirospaprika

Az uborkát vékonyan felszeleteljük vagy legyaluljuk, enyhén besózzuk és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. jól összekeverjük és állni hagyjuk egy ideig. Hozzáadjuk a csipet cukrot, felöntjük az ecettel - vagy citromlével - és néhányszor átkeverjük, majd behűtjük és tálalás előtt frissen őrölt borssal és kevés pirospaprikával meghintjük.

Tippek:
  • Az ecetből, vízből, kevés sóból és cukorból készítsünk salátalé alapot - akár nagyobb mennyiséget is, amit egy üvegben a hűtőben tarthatunk - és ezzel locsoljuk meg az uborkát. 
  • Tálaláskor adhatunk egy tálkában mellé az asztalra házi tejfölt. 
  • Mutatós, ha szórunk a tetejére vágott petrezselymet, snidlinget, vagy zellerlevelet, de egy-egy szelet paradicsommal, vagy színes paprikával is feldobhatjuk.
-------------------------
* Magyar Elek, az Ínyesmester nem csak receptgyűjteményt hagyott ránk, de számos gasztronómiai cikket is írt, melyet nemrégiben a Magyar Rádióban irodalmi alkotásként sugároztak. Élvezetes, szó szerint ízes leírásai bepillantást engednek a XX. sz. első felének konyhaművészetébe, szokásaiba, egyes jellegzetes magyar ételek történetébe. - F. Nagy Angéla a XX. sz. második felében számos szakácskönyvet állított össze, sok saját recepttel, vagy éppen a nemzetközi konyha értékes fogásaival kiegészítve. Könyveiben a korszerű táplálkozási ismerek, tápanyagtáblázatok is megtalálhatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit szólsz hozzá?