2011. jún. 2.

Hűsítő nyári kedvenc

Nem, nem egy jó hideg sörre gondolok, amit párás falú, karcsú pohárban szolgálnak fel a gesztenyefák árnyékában a kertvendéglőkben. Hanem azokra a kellemesen behűtött salátacsodákra, amelyek felérnek ezzel az élménnyel. S ugyan kik is készíthetnének leginkább ilyesmit, mint a görögök - a többi mediterrán konyhaművészről most egyelőre csak a lábjegyzetben emlékezzünk meg.

A görög tzatziki igazi klasszikus a forró nyárban. A krémes és savanykás joghurt,

2011. máj. 30.

Cukkíni - egy az ezer arca közül

Néhány éve a cukkini - ez a tökfélék családjába tartozó növény - kevéssé volt ismert és elterjedt. A kiskertekben a főzőtök, és legfeljebb a patisszon termett, mostanra viszont számos változata létezik a cukkininak is. Van haragoszöld, cirmos és sárga-csíkos. A zsenge, nagy-arasznyi termést saláta cukkíni néven árusítják, és hámozás nélkül, nyersen is felhasználható salátaként. Magjai még nem fejlődtek ki, így szép kerek szeleteket vághatunk belőle, amit aztán sok más finom zöldségétel elkészítésére is felhasználhatunk

2011. máj. 29.

Paradicsomsaláta a magam módján

Végre, megleltem az igazi fotót a blog főoldalára! Mindenképpen szerettem volna, ha saját készítésű - mind a saláta, mind a fotó - de sehogyan sem tudtam rábukkanni. A saláta már csak olyan, hogy elkészítjük, aztán elfogy mielőtt eszembe jutna lefényképezni. Hányszor jártam már így! Egy alkalommal végre egyedül voltam, és valami nagyon könnyű köretre vágytam, ráadásul kaptam egy tál finom, érett, "bio" paradicsomot - a szomszéd kertből - és éppen minden egyéb hozzávaló is fellelhető volt otthon. Az ablakpárkányon ott zöldellt egy ládában a bazsalikom, a fodros petrezselyem...

Imádom a paradicsomsalátát! Mielőtt elrohannál bevásárolni hozzá... olvass tovább.