2011. máj. 30.

Cukkíni - egy az ezer arca közül

Néhány éve a cukkini - ez a tökfélék családjába tartozó növény - kevéssé volt ismert és elterjedt. A kiskertekben a főzőtök, és legfeljebb a patisszon termett, mostanra viszont számos változata létezik a cukkininak is. Van haragoszöld, cirmos és sárga-csíkos. A zsenge, nagy-arasznyi termést saláta cukkíni néven árusítják, és hámozás nélkül, nyersen is felhasználható salátaként. Magjai még nem fejlődtek ki, így szép kerek szeleteket vághatunk belőle, amit aztán sok más finom zöldségétel elkészítésére is felhasználhatunk
- na ezt majd a következő blogomban részletezem.

Aki mégsem szereti nyersen - mint például a családom egyes tagjai, azok számára egy különleges salátát kreáltam. Ismét az a fajta, amit köretként és önállóan is lehet fogyasztani.

Cukkinisaláta speciál

1-2 db zsenge cukkíni
3 db érett Lucullus paradicsom
2 db keményre főtt tojás
1 csokor újhagyma (vagy vékonyan felszeletelt fehér salátahagyma)
1 csokor kapor
1-2 gerezd fokhagyma
2-3  ek. olívaolaj
1/2 citrom leve
só, őrölt bors,
1 mk. salátafűszer keverék (friss vagy szárított)

A cukkínikat 1/2 centis szeletekre vágjuk (hámozni nem szükséges), kissé besózzuk, és félretesszük. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük és kihűtjük, a paradicsomot és a hagymát felkarikázzuk.
Elkészítjük az öntetet: A citrom levét, 1 ek. olívaolajat, a zúzott fokhagymát, pici sót, borsot és a salátafűszer keveréket összekeverjük, és hozzáöntjük a cukkíniból kioldódott levet is. Belekeverjük a hagyma egy részét és a kaprot, és hűtőben előérleljük. Ne felejük el lefedni, mert igencsak intenzív az illata.
Egy serpenyőben kevés olívaolajon, közepes lángon a lecsepegtetett cukkíni szeleteket  gyorsan megsütjük, és kihűtjük. A visszamaradó lét, amit még kienged, adjuk az öntethez!
Végül összeállítjuk a salátát: egy lapos tál aljára egy sor sült cukkínit teszünk, meglocsoljuk az öntettel, erre egy sor felkarikázott főtt tojást, majd paradicsomot sorjázunk, a rétegeket pedig megöntözzük a salátalével. A felső sor cukkíni legyen, és díszítsük egy karika tojással, és kaporral.

Hűtőben érleljük legalább 1-2 órán át.

Noha, ez egy kicsit több előkészületet igényel, érdemes kipróbálni, akár köretként, akár pirított kenyérrel, vagy magos barna kenyérrel. Ízletes és laktató vacsora nyáron, nagy melegben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit szólsz hozzá?