- na ezt majd a következő blogomban részletezem.
Aki mégsem szereti nyersen - mint például a családom egyes tagjai, azok számára egy különleges salátát kreáltam. Ismét az a fajta, amit köretként és önállóan is lehet fogyasztani.
Cukkinisaláta speciál
1-2 db zsenge cukkíni
3 db érett Lucullus paradicsom
2 db keményre főtt tojás
1 csokor újhagyma (vagy vékonyan felszeletelt fehér salátahagyma)
1 csokor kapor
1-2 gerezd fokhagyma
2-3 ek. olívaolaj
1/2 citrom leve
só, őrölt bors,
1 mk. salátafűszer keverék (friss vagy szárított)
A cukkínikat 1/2 centis szeletekre vágjuk (hámozni nem szükséges), kissé besózzuk, és félretesszük. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük és kihűtjük, a paradicsomot és a hagymát felkarikázzuk.
Elkészítjük az öntetet: A citrom levét, 1 ek. olívaolajat, a zúzott fokhagymát, pici sót, borsot és a salátafűszer keveréket összekeverjük, és hozzáöntjük a cukkíniból kioldódott levet is. Belekeverjük a hagyma egy részét és a kaprot, és hűtőben előérleljük. Ne felejük el lefedni, mert igencsak intenzív az illata.
Egy serpenyőben kevés olívaolajon, közepes lángon a lecsepegtetett cukkíni szeleteket gyorsan megsütjük, és kihűtjük. A visszamaradó lét, amit még kienged, adjuk az öntethez!
Végül összeállítjuk a salátát: egy lapos tál aljára egy sor sült cukkínit teszünk, meglocsoljuk az öntettel, erre egy sor felkarikázott főtt tojást, majd paradicsomot sorjázunk, a rétegeket pedig megöntözzük a salátalével. A felső sor cukkíni legyen, és díszítsük egy karika tojással, és kaporral.
Hűtőben érleljük legalább 1-2 órán át.
Noha, ez egy kicsit több előkészületet igényel, érdemes kipróbálni, akár köretként, akár pirított kenyérrel, vagy magos barna kenyérrel. Ízletes és laktató vacsora nyáron, nagy melegben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Mit szólsz hozzá?