Imádom a paradicsomsalátát! Mielőtt elrohannál bevásárolni hozzá... olvass tovább.
A paradicsom, egy sor más közönségesnek számító zöldséggel egyetemben, nem a Kárpát-medence őshonos növénye. Ámerika a hazája, Európában csak a XVIII.. században jelent meg. Nélküle fogalmunk sem lenne lecsóról, pizzáról, ketchupről, 'Bloody Mary' koktélról. Egyébként a krumpli rokona, tudtad?
Szóval, mielőtt hozzáfogsz egy igazi paradicsomsaláta elkészítéséhez, vedd fontolóra a következőket. Bármilyen szépen piroslanak is a paradicsomok a hipermarket polcain, csak akkor vegyél belőlük, ha egészen biztos vagy abban, hogy hazai és szabadföldi a termés. Miért? Itthon július elején érik a szabadföldi paradicsom, ami kívül-belül piros, érett, lédús, édes gyümölcs, a többi csak hitvány utánzat. Amúgy máig vannak fenntartásaim, vajon zöldséggel, vagy gyümölccsel van-e dolgom. Ez azonban nem akadályoz meg abban, hogy nyersen, passzírozva, magában ne egyem, ha éppen szezonja van - ha nincs, inkább a fagyasztott, vagy tartósított változatot használom.
Messze még a július, a nyár közepe, de egy történetet megosztanék veled. Hat éves voltam ekkor, és számkivetettnek éreztem magam: kórházba vittek, ahol szemműtétre vártam. Amikor a doktornő látta, hogy én, a cérnavékony kicsi lány ájuldozom az éhségtől, felém nyújtott egy szép, piros érett paradicsomot: "Edd meg, még a szemednek is jót tesz." Mivel dél volt és én kora reggel óta tényleg nem ettem-ittam semmit, boldogan elfogadtam a "gyümölcsöt", beleharaptam és szinte azonnal vérré vált bennem, ahogy az első falatot lenyeltem. Előtte sosem ettem magában nyers paradicsomot.
Azóta nincs olyan változata, amit ne szeretnék. Ilyen a hagymás, mozzarellás paradicsomsaláta is. A recept részben a saját ötletem, készítsd el, kóstold meg, nem fogod megbánni.
Paradicsomsaláta, ahogyan én szeretem
3-4 db érett, szabad földön termett paradicsom (személyenként)
1 csokor újhagyma, vagy 1-2 fej főzőhagyma
1 csomag mini mozzarella golyó
az öntethez:
fehér balzsamecet
fehér bors
bazsalikom levél
petrezselyemzöld
csipet só
A paradicsomot megmosom, és negyedbe vágom, majd felszeletelem. Rászórom a karikára vágott újhagymát (a főzőhagymát apró kockára metélem), egy csipet sóval meghintem, és megöntözöm a fehér balzsamecettel, többször átforgatom, majd tálalás előtt hozzá adom a félbe vágott mozzarella-golyókat, frissen darált fehér borssal, vágott petrezselyemmel, bazsalikommal hintem meg.
Díszítésül fodros petrezselymet és bazsalikom hajtásvéget tűzök hozzá.
Ha unod már a húsféléket, sült krumplihoz magában is kiváló.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Mit szólsz hozzá?