2011. máj. 28.

Nyári Zöld

Írhatnám épp, hogy vegyes idénysaláta, de olyat mindenki látott már. Ezért a következő a

Nyári zöld 

Vegyes zöld leveles saláták, tetszés szerint:
jégsaláta
római saláta,
lollo bianca, valamint

1 kisebb kígyóuborka
1-2 szál újhagyma, vagy kevés póréhagyma
1 kis saláta cukkíni
1-1 csokor petrezselyem és kapor
az öntethez
citromlé + 1-2 e.k. víz
citromhéj
csipet só és cukor
kevés olívaolaj

A különböző levélsalátákat alaposan megmosom és saláta-centrifugával leszárítom, és hagyom szikkadni, míg a többi hozzávalót elkészítem. Az uborkát megmosom, felkockázom, a cukkinit szintén (egyiket sem szükséges meghámozni, csak kefével alaposan letisztítani). Az újhagymát zöldjével együtt karikára vágom, és felaprítom a petrezselymet és a kaprot.
A leveles salátákat vagy csíkokra vágom, vagy apróra tépkedem, és a többi zöldséghez adom. Kézzel lazán összeforgatom, és meglocsolom a citromlével, kevés vizet is adok hozzá, rászórom a csipet sót és cukrot, reszelek rá egy kis friss citromhéjat, majd hozzáadok egy kevés olívaolajat.
Hűtőbe teszem 10-15 percre, és tálalás előtt még egyszer-kétszer lazán átforgatom.

Mihez kínálom?
Sültekhez, rántott hús- és zöldségételekhez, tojásételekhez vagy önálló fogásként fokhagymás-sajtos pirított kenyérrel.

>>>>>>>

Nyáron szinte minden nap készül nálunk valamilyen saláta, ezért bátran variálom a különböző fejes salátákat: legjobban a jégsalátát kedvelem, mert garantáltan friss és ropogós marad, akkor is ha egy kicsit tovább áll. Leggyakrabban ezt választom alapanyagnak. A római saláta tojásdad leveleivel, kissé kesernyés ízével illeszkedik a többi közé, a lollo saláták (bianca vagy rosso) különleges fodros leveleikkel és semleges ízükkel kiválóan díszítenek is.
Már bevett szokás, hogy nagyobb adag zöld-félét vásárolok egyszerre, és elő is készítem, így nem kell naponta ezzel bajlódni. A leveleire bontott - vagy a jégsaláta esetében félbe-negyedbe vágott - salátákat alaposan megmosom, kicentrifugázom, leszárítom és egy nagyobb zárható dobozban beteszem a hűtőbe, a doboz aljára papírtörlőt is terítek. A salátaágyon friss marad a megtisztított újhagyma, póréhagyma, paradicsom, és paprika, uborka, vagy retek. Ebből a készletből aztán kerülhet salátába, szendvicsbe, vagy egy könnyű vacsora mellé nyersen.
Ilyen módon kb. egy hétig tárolható a zöldség. Ha a salátalevelet széle, vagy a levélnyél esetleg kicsit megbarnul - ezt a tejnedv oxidációja okozza - azt vágjuk vagy tépjük le, ez nem rontja a salátánkat. Ezzel változatosabb alapanyagokat is használhatunk, így bátrabban vehetünk többféle levélzöldséget is, egy-egy alkalommal elegendő kisebb mennyiséget, de többfélét felhasználni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit szólsz hozzá?