2011. máj. 28.

Bevezetés a salátatitokhoz és egy gyors tavaszi recept

Ha azt hiszed, hogy a saláta nem más,  mint az ecetes lében úszkáló zöld levelek tömege... az a Te gondod. Csak bámuld, mi minden más lehet még. Lehet előétel, húsok mellé köret, vagy kísérheti a főételt, lehet önálló fogás akár ebédre vagy vacsorára, összedobhatsz magadnak csak úgy két étkezés között, rágcsálni valónak.
De mindenek előtt a saláta hatalmas lehetőség, hogy megéld a kreativitásodat, és naponta alkoss valami újat, felfedezz új ízeket, bevonj egészen új alapanyagokat. Vagyis végtelen örömforrás! Már régen nem gondolom, hogy salátát - zöldségeket - enni valamiféle diéta, meg "egészséges", vagy "megelőzés". Az étkezés, a főzés legyen öröm, élvezet, akkor is, ha egyedül vagy, akkor is, ha a családdal, a barátaiddal költöd el az ételt.


Kezdő háziasszonyként teher volt, hogy minden nap ki kellett találnom, hogy mit együnk, mit készítsek tízóraira magunknak vagy a gyerekeknek az iskolában... Mindezt munkának fogtam fel. Aztán felidéztem magamban drága keresztanyám, néhai Berta Ágnes emlékét. Nem vezetett nagy háztartást, hiszen élete nagy részét munkával és hivatalos utazással töltötte, de a vasárnapokon mindig "lapozott" - az Ínyesmester (Magyar Elek) szakácskönyvében - és készített valami különlegeset. Először a szűkebb családján, férjén és fián próbálta ki, majd következtek a vendégek egy-egy jeles alkalomkor.
Ettől kezdve tényleg erőt merítettem a főzésből, kevésbé ragaszkodtam mereven a receptekhez, bátrabban kísérleteztem, sőt arra is rájöttem, hogy mindezt megosztani, leírni is élvezetet jelent. Így keletkezett egy recept- és szakácskönyv gyűjtemény. Ráébredtem, hogy másoknak is szívesen főzök, és az étel elkészítése jobban izgat, mint az elfogyasztása.

S akkor jöjjön az első saláta, úgy igazán a szívemből:

Fejes saláta másképpen

1 fej saláta
1 csomó újhagyma
pár szál petrezselyemzöld, zeller-zöld
az öntethez:
0,5 dl ecet
2 dl víz
csipet só
csipet cukor (ízlés szerint)

A saláta legyen nagyon friss, ropogós, de ne a homoktól, ezért szedd leveleire, most át alaposan, majd saláta-centrifugával szárítsd le.Vágd csíkokra, tedd egy mély tálba. Ugyancsak tisztítsd meg az újhagymát, és karikázd fel a zöldjével együtt, vágd apróra a petr. és zeller zöldjét is. Add a salátalevélhez, és kézzel lazán forgasd össze.
Készíts öntetet a hozzávalókból. Az ecetet helyettesítheted egy citrom kifacsart levével, amit kétszeresére hígítasz. Hűtsd be, és csak 10 perccel tálalás előtt öntsd a salátára. Lazán, hogy a salátalevél ne törjön meg, forgasd össze.

Ez a saláta - akár hagyma nélkül is - az igazi tavaszi ételekhez mennyei: tojásos galuska, gyenge rántott csirke, zsenge rántott patisszon vagy cukkini.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit szólsz hozzá?