2011. jún. 2.

Hűsítő nyári kedvenc

Nem, nem egy jó hideg sörre gondolok, amit párás falú, karcsú pohárban szolgálnak fel a gesztenyefák árnyékában a kertvendéglőkben. Hanem azokra a kellemesen behűtött salátacsodákra, amelyek felérnek ezzel az élménnyel. S ugyan kik is készíthetnének leginkább ilyesmit, mint a görögök - a többi mediterrán konyhaművészről most egyelőre csak a lábjegyzetben emlékezzünk meg.

A görög tzatziki igazi klasszikus a forró nyárban. A krémes és savanykás joghurt,
a lédús uborka, az illatos fokhagyma és a kapor mennyei összehatása egyesül ebben a nem is annyira salátában. Ezzel megnyitom a "Híres klasszikusok" kategóriát, amelyben az étel történetét is megosztom veled, aztán beavatlak az elkészítés módjába.

A görög fogások között a tzatziki előételnek számít, amelyet pitával, esetleg pirított kenyérrel mártogatnak – ezért aztán sűrűnek kell lennie, hogy ne csepegjen. Tradicionális recept, és nagyon megfelel a meleg égöv kívánalmainak, üdítő, lédús, kissé savanykás. Ahány ház, annyi tzatziki. Készítik citrommal és olajbogyóval, és az uborkát sem reszelik, hanem apró kockákra vágják. Mindez azonban nem zárja ki, hogy imádjuk, és ne csak előételként, de könnyű nyári vacsoraként, vagy sültek mellé köretként is fogyasszuk.

Ha pedig ahány ház, annyi szokás, akkor ismerd meg az én változatomat:

Tzatziki, az imádni való

4 személyre való adaghoz
1/2 kg saláta uborka (kígyó v. fürtös)
2 pohár krémes görög joghurt
3 gerezd fokhagyma
1 csokor friss kapor
kevés citromlé
csipet só

Először elkészítem az öntetet, amihez a joghurtba belekeverem a citromlét, a sót, a zúzott fokhagymát és az apróra vágott kaprot. Hűtőbe teszem, és legalább 2-3 órán át érlelem (ajánlatos fóliával légmentesen lezárni a tálat, mert a kapor és fokhagyma eléggé erőteljes illatot áraszt).

Tálalás előtt röviddel az uborkát meghámozva almareszelőn legyalulom, és az öntetbe forgatom. Együtt érlelem még egy 20-30 percig, így tálalom. Ha igazán autentikus változatot akarok készíteni, az uborkát apró kockákra vágom, és tálalás előtt apróra vagdalt fekete olívabogyót is adok hozzá.

Igazi nyári gyógyétel. Az uborka magas ásványi-anyag tartalma révén a lúgosító étrend egyik főszereplője. Az eredeti szerepében - előételként - fogyasztva pitával könnyű bevezetője az ebédnek, oltja a szomjat, táplál és laktat... akár a többi fogás várhat még, vagy el is maradhat. Nagy melegben különösen jól üdít, frissít.

A könnyű saláták, zöldségételek nem csak akkor segítenek, ha diétázni akarsz! Különben sem hiszek a koplalós, önsanyargatós fogyókúrákban, azok legfeljebb arra valók, hogy javítsd a közérzeted, és kiengedj 2-3 kiló fölös vizet - arra viszont tényleg jók, de legfeljebb pár napig. Ha sokat utazol, az egyik legjobb választás, ha a megterhelő, sok alkalmazkodást igénylő időszakban salátákat fogyasztasz. Feltöltenek energiával, nem terhelik meg a gyomrodat, és garantáltan nem hizlalnak

.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit szólsz hozzá?