2011. jún. 26.

Saláta helyett - avagy erdei piknik

Ma kirándulni voltunk. Ez a városi ember kímélő sétája, csak itt a budai hegyekben, a kényelmes 10-12 km, amitől el sem fáradsz, de igazi erőnléti edzés - persze, ha minden nap megcsinálod. Spontán összejött csapat, közös rezgésszint... Minden társas összejövetel előbb vagy utóbb közös evésbe torkollik, elvégre nem túlélő túráról van szó. Miután az utunkba eső vadmálnát, szamócát és a kirándulók által elejtett magokból kikelt vadcseresznyét megdézsmáltuk, elérkezett a tűzrakás ideje.


A szokásos szalonnasütés mellett, a fóliában sült zöldségek - persze jó kis szalonnacsíkokkal és kolbászkarikákkal - ugyancsak laktató ebédnek bizonyultak, és a kicsit füstízű, roston sült alma nagyon finom desszertként zárta a sort. Amíg azonban megsült a szalonna és a többi finomság, egy igazi különlegességet kóstolhatott meg a társaság.

A nyár ínycsiklandó zöldségkínálata evidenssé teszi, hogy a tűz körül is legyen valami finom saláta, de ha belegondolsz, hogy hogyan viszed magaddal akár 10 km-en keresztül a hozzávalókat, hogy ne forrjanak fel, ha melegebb van a szokásosnál, igencsak leleményesnek kell lenned.

Kompromisszumot kell kötnöm - gondoltam - így a múlt heti vasárnapi rögtönzéshez készített görög-joghurtos öntetet készítettem elő (a változatokat mindjárt megosztom veled is), és saláta helyett a zöldségmártogatóst vetettem be. Íme:

A finom mártogatós:
400 g görög joghurt
1/2 citrom leve
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek.finom salátaolaj (pl. olíva) - akár fűszeresen
1 csokor friss kapor
3 szál zeller (szár és levél)
1 csokor snidling (metélőhagyma) vagy 1-2 szál újhagyma zöldje
só, sómentes vegeta (vegamix)

A joghurtot, a citromlét, a sót és az olajat habverővel simára keverem, hozzáadom az apróra vágott zöldeket és a vegamixet, az egészet egy jól záródó üvegbe töltöm, és a hűtőbe teszem, hadd érjenek össze az ízek. (Ha úgy gondolom, kevés a joghurt, 1 kis pohár zsíros tejföl pompásan kiegészíti az öntet mennyiségét)

Előkészítem a mártogatóshoz a zöldségeket:
Csíkokra vágott cukkínit, színes vastaghúsú paprikát, uborkát, sárgarépát, zellerszárat, karalábét - ami adódik. Zárható dobozban szintén a hűtőbe rakom.

Induláskor - ha van - hűtőtáskába teszem az előkészített alapanyagokat. Ha nincs kánikula, egy közönséges hátizsák is megteszi :) A kellő pillanatban aztán előveszem az öntetet, 1-2 műanyag kiskanalat, szalvétát és a felaprított zöldségeket rejtő dobozt, és nézem, amint mennyei mosollyal elfogyasztja őket a csapat.

Előételként - saláta helyett - egy grillpartin, nagyobb családi ebéden szintén érdemes bevetni, mégpedig jó nagy adagban. A nagy létszámú, külön időben érkező vendégsereg eleje hamar megéhezik, hiszen érzi már az illatokat, így könnyű, üdítő rágcsálnivalóval leköthetjük őket, amíg mindenki megérkezik, és elkészül a fő fogás. Az étvágyukat pedig nem veszi el - ellentétben a sós kekszekkel vagy mogyoróval - hanem éppen fokozza. 

Tippek:
  1. Az öntetnek elég sűrűnek kell lennie, hogy a zöldségdarabokkal elég nagy mennyiséget lehessen kimártogatni, ezért sima joghurttal nem is érdemes kísérletezni. Krémes görög joghurt alkalmas, vagy mascarpone, tejszínes sajtkrém vagy akár krémes túró (v. ricotta), kevés tejföllel lazítva.
  2. Kifejezetten salátákhoz szoktam készíteni egy kb. 1/2 dl olajból pikáns fűszerolajat: beleteszek 1-2 gerezd felszeletelt fokhagymát, durvára tört borsot, esetleg 1 pici csilipaprika darabkát  (ízlés szerint akár babért, vagy egyéb zöldfűszereket is lehet beletenni.). Hűtőben hetekig (vagy hónapokig) eláll. Ezt az alapot használom különböző öntetekhez, vagy közvetlenül salátához.
  3. A zöldségek közül a cukkínit, az uborkát és a színes (kaliforniai) vastaghúsú paprikát minden előkezelés nélkül késsel ujjnyi hosszú hasábokra vágom. Ha asztalnál tálalom ezt a könnyű előételt, a különböző zöldségeket poharakba, dobozkákba, vagy kínálótál mélyedéseibe rendezem, szállításhoz akár össze is keverem, és egy alkalmas fedeles dobozba rakom. 
  4. A sárgarépát, a zsenge karalábét, esetleg csicsókát, zellerszárat (kiv. halványítózeller) 2-3 percre forrásban lévő kissé sós vízben előfőzöm (blansírozom), és kihűlve ugyancsak ujjnyi csíkokra vágom. Ez azért jó megoldás, mert így kevéssé szárad ki a zöldség. Egyébként bármilyen idényzöldség szóba jöhet még, retekfélék, paradicsom, az újzeller gumója.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit szólsz hozzá?