2011. jún. 19.

Vasárnapi rögtönzés

A szoros programok miatt a vasárnapi ebéd is előregyártott. A csirkecombok tegnap pirosra sültek, csak egy utolsó pirítás vár rájuk. Köretként jöhet a sütőben sült petrezselymes krumpli (nem vacakolok holmi burgonyákkal), és kísérőnek a "vasárnapi rögtönzés" nevű salátaköltemény.

Alapját egy "görögös" öntet képezi.
A tzatzikinál már bevált "görög joghurt", mely a nálunk szokásosnál sűrűbb, krémesebb állagú, szinte kínálja magát egy tartalmas salátához. Akár el is hagyhatnánk a krumplit mint köretet, és tálalhatnánk a ropogósra sült csirkecombokat kizárólag a salátával is.

Vasárnapi rögtönzés - joghurtos saláta ínyenceknek 

1 nagy pohár (400 g) görög joghurt
1/2 citrom leve
1 ek. olívaolaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 csipet vegamix - szárított zöldségkeverék
1 zellerszár levelestől, apróra vágva,
petrezselyemzöld,
kevés újhagyma zöldje felkarikázva,
só, ha tetszik, kevés cukor


Tetszés szerint éppen rendelkezésre álló saláták: jégsaláta v. fejes saláta, újhagyma, uborka, paradicsom, paprika, retek stb. A hozzávalókat megmossuk, leszárítjuk, és tetszés szerint feldaraboljuk.

A hozzávalókból elkészítjük az öntetet - bánjunk nagyvonalúan a mennyiségekkel - majd lefedve hűtőben előérleljük. A zöldségeket alaposan megmossuk - nem a fertőzésveszély, hanem a homok miatt - és kedvünk szerint feldaraboljuk. Lazán összeforgatjuk, és lefedve szintén behűtjük (vigyázat! nem kell besózni!!!!)

Tálaláskor az öntetet és a felaprított zöldségeket összekeverjük - így adjuk asztalra. Választhatjuk azt a megoldást is, hogy az öntetet és a zöld-féléket külön-külön szervírozzuk, így mindenki maga keverheti össze a neki megfelelő salátát. Ez egy grillpartinál nagyon hatásos.

Akkor is ezt a megoldást válaszd, ha szállítanod kell a salátádat - például egy zöldben rendezett sütögetésnél. Éssss...! Te vagy a salátamester.

Következmény:
Mivel kicsit több öntetet sikerült bekevernem, mint amennyi salátára igény mutatkozott, a maradékot  a fiam nemes egyszerűséggel ötvözte némi majonézzel, és ezt tálalta magának a sült halrudakból és sült krumpliból álló ebédjéhez. Mmmm, nem is rossz ötlet, bár nekem nem maradt belőle. Szerinte mennyei volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit szólsz hozzá?