2011. jún. 11.

Ismét egy klasszikus: Cézár saláta

Böngésztem, vajon hányféle recept, és a keletkezésével kapcsolatban hányféle történet lelhető fel. Képtelenség megszámlálni, és legalább egy 300 oldalas könyv kellene hozzá, hogy a különböző keletkezési történeteket és recepteket elemezzük, összehasonlítsuk, és megállapíthassuk, milyen is volt valójában az első, az eredeti Cézár saláta. Ezt az élvezetet ezúttal meghagyom valaki másnak.

Egyet mindjárt leszögezhetünk: az időszámításunk előtti 44-ben meggyilkolt Julius caesarhoz semmi köze. Sőt valószínűleg annak sem, hogy római salátát javasolnak az elkészítéséhez - bár ez már adhat okot némi képzettársításhoz, amely aztán félreértésekhez vezethet... hát nagyon bonyolult dolog a gasztronómia :) -
Tehát Julius caesarnak pontosan annyi köze van a Cézár salátához, mint Brassó városának a brassói apró-pecsenyéhez, vagy a székelyeknek a székelykáposztához. Nézzük tehát az alapokat:

Cézár saláta, ahogy én szeretem

1 fej római saláta
1-2 sült csirkemell filé
1 marék "crouton" - magyarul pirított kenyérkocka

az öntethez:
3-6 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
2 tk. mustár
1 ek. vörösborecet, v. fehér balzsamecet
1 dl olívaolaj
Worcester-szósz - ízlés szerint
1-2 nyers tojássárgája
1 marék reszelt parmezán
só, őrölt bors
+1 dl olívaolaj a pirított kenyérhez

én így készítem:
Szárazon megpirítom a kenyeret (zsemlét, kiflit, éppen mi van), bedörzsölöm fokhagymával, és megöntözöm olívaolajjal, hagyom kihűlni. Vigyázat, nem szabad tocsognia az olajban!

Ezután elkészítem az öntetet, melyhez kipréselem a fokhagyma gerezdeket, meglocsolom az olajjal, hozzáadom a mustárt, a vörösborecetet, az őrölt borsot, a citromlét, a Worcester-szószt, a reszelt parmezán felét, és behűtöm.

A római salátát leveleire szedem, gondosan megmosom, lecsepegtetem, és salátacentrifugával leszárítom. Apróra tépkedem, vagy csíkokra vágom. A sült csirkemellet  1 x 1 cm-es kockákra vágom, és lazán összekeverem a felaprított salátalevelekkel. Félreteszem a tálalásig.

közvetlenül a tálalás előtt:
Az öntethez hozzákeverem a fehérjétől különválasztott tojássárgáját, alaposan elkeverem (pl. habverővel), és leöntöm vele a salátát. Lazán összeforgatom, majd megszóróm a parmezán másik felével, és a pirított kenyérkockákkal. Salátalevéllel bélelt tálba, vagy tányérra tálalom.

Tippek:

1. A sült csirkemell lehet akár grillcsirke maradék, vagy otthoni csirkesültből megmaradt "alkatrészek". Ha nincs készen, akkor egy 1/2 csirkemellfilét feldarabolok - éles késsel, lapjával előbb vékony szeletekre, majd tovább vékony csíkokra metélem - egy serpenyőben olaja forrósítok, beledobom a csíkokat, egy lapáttal átkeverem, míg teljesen kifehéredik. Ezután sózom, frissen őrölt borssal és kevés zöld-fűszerrel (pl. provence-i keverék) meghintem. Pirítom még pár percig, majd félreteszem, és hagyom kihűlni. Ha a csíkok túl nagynak bizonyulnak, még félbevágom őket. 
2. A receptekben általában a crouton úgy szerepel, mint kockára vágott kenyér (baguett) fokhagymás olajon való pirítása, az én módszerem viszont, hogy az igazi retro NDK grillsütőmben szárazon megpirítom a kenyeret szeletben, mindkét oldalát bedörzsölöm fokhagymával, és vagy megöntözöm olívaolajjal, vagy megkenem vajjal. Mikor kihűlt, egyszerűen kockára vágom.
3. Aki idegenkedik a nyers tojástól, bátran használjon főtt tojás sárgáját, a fehérjét pedig apró kockákra vágva adja a salátához tálaláskor. Ha úgy tetszik, a főtt tojással - karikára vagy gerezdekre vágva - díszítheti is a salátát.
4. A római salátát bármilyen zöld leveles salátával helyettesíthetjük: jégsaláta, fejes saláta, lolló- avagy fodros saláta, vagy bármi, ami éppen kapható. A jégsaláta a legjobb, mert ropogós marad, nem esik össze.
5. Mostanság szardellapasztát, vagy ajóka-darabokat is adnak hozzá. Finom az, de ilyenkor vigyázni kell a sózással! Az eredetinek tartott leírásokban nem szerepel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit szólsz hozzá?