2011. aug. 16.

Aranyat izzó augusztus....

Ha valaki ráismer, ez Csanádi Imre "Hónapsoroló" c. versének egyik sora - a végén majd olvashatjátok a teljes verset - és tökéletesen kifejezi ennek a hónapnak a lényegét. A Nap beesési szöge most a legnagyobb, így a napsugárzás a legerősebb. Szó szerint perzsel a Nap. A beérett gabonát már learatták, lassan megőrlik az első szemeket, s készül az új kenyér. Szinte minden zöldségféle és gyümölcs most érik: a késő nyár és a kora ősz találkozása. A hajnalok már néha ősziesen frissek, de déltájban éget a Nap.

Tobzódunk a gyümölcsökben, akár egész nap jóllakat bennünket a mostani kínálat: görögdinnye, nyári alma, korai körte és szilva, őszibarack, korai szőlő, csemege kukorica. Itt-ott sárgadinnye, és némi késői sárgabarack. Az eltevés ideje, hogy aztán télen, a gyenge nappali fényben felbontott lekvárok és befőttek felidézzék az augusztusi nap aranyló fényét.




A július vége és augusztus a családunkban a születés- és névnapok dömpingje: Ilyenkor hol itt, hol ott gyűlik össze a család. Mindenki igyekszik a saját konyhai leleményét elővezetni, és gazdag asztallal kínálni a vendégsereget. A hagyományosnak mondható fogások az évek során kiszorultak ebből, hiszen a nyári forróságban senki nem vágyik tartalmas zsíros fogásokra, de nagy keletje van a könnyű zöldségételeknek és a gyümölcsök megszámlálhatatlan fajtájának. Szomjunk oltására ilyenkor rendkívül hasznos és egészséges a többféle gyümölcsből összeállított saláta. Bármilyen gusztusos és szép egy gyümölcstál, egyszerűbb elfogyasztani ilyenkor a darabolt gyümölcsöket.

Praktikus gyümölcssaláta 

1-2 kg görögdinnyebél
1 nagy sárgadinnye
4 szem kemény őszibarack
2 szem korai körte
2 szem kiwi - csak a látvány miatt
10 szem ringló vagy érett szilva

A hozzávalókat megmossuk, meghámozzuk és feldaraboljuk, nagyjából falatnyira. Egy nagyobb tálban összekeverjük, egy fél citrom levével megöntözzük, cukrozni nem szükséges, esetleg 1-2 csepp sztíviát adhatunk hozzá. A citromlé megakadályozza, hogy a világos gyümölcsök megbarnuljanak, így salátánk látványos is lesz. Ha nagyon savanyúnak érezzük a citrom miatt, adjunk hozzá sztíviát, vagy egy kávéskanálnyi porcukrot.

A darabolt gyümölcsök változatos ízeket kínálnak, kompótos tálkában kínálva (mellé desszertvillát vagy kiskanalat adva) kényelmesen megehetik vendégeink. Nincsenek foltok az ünnepi ruhán :) Ez a mennyiség kb. 5-6 személyre elegendő.

A gyümölcssaláta elkészíthető bármilyen idénygyümölcsből. fontos, hogy inkább dús levű gyümölcsök képezzék a saláta alapját. A citromlét bátran ajánlom minden gyümölcshöz, hogy szükséges-e további édesítés, azt a hozzávalók döntik el.

Akkor lássuk a verset:

Csanádi Imre: Hónap-soroló

Új év, új év,
új esztendő!
Hány csemetéd van?
Tíz meg kettő!

Jégen járó január,
fagyot fújó február,
rügymozdító március,
április, füttyös, fiús,
május, május, virágdús,
kalászkonyító június,
kaszasuhintó július,
aranyat izzó augusztus,
szőlőszagú szeptember,
levélhullató október,
ködnevelő november,
deres, darás december.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit szólsz hozzá?