2011. dec. 22.

Karácsonyi saláták

Így, hogy néhány nap múlva itt a karácsony - még kettőt alszunk a szentestéig - gyorsan megosztom néhány igazi téli saláta-csemege receptjét. Ilyenkor szűkösebb a hozzávalók választéka, és több a "klasszikus" tartós téli salátának való, azért akad néhány különleges kombináció, amit bátran felhasználhatsz a karácsonyi menühöz.

Nálunk a szenteste ételsora már gyermekkorom óta ugyanaz: rántott hal, krumpli (bocs, burgonya) salátával. Voltak évek, amikor halászlé is készült, aztán borleves, a sütemények is változtak az évek során, de a hal és a saláta maradt. Az ünnep azonban sosem az evésről szólt igazán, hanem az ajándékozásról, az együttlétről és arról, hogy sokáig fent maradhattunk, együtt játszottunk, beszélgettünk (mi, gyerekek, ezt különösen értékeltük).




A saláták is változtak az évek során, de az a két fajta, amit most bemutatok, már sok éve tartja magát. (a receptek ezúttal is 4-6 személyre szólnak)

Zelleres krumpli saláta

1 kg kiflikrumpli (vagy más szét nem fővő fajta)
1 kis fej zeller
1-2 fej hagyma (pl. fehér salátahagyma, vagy lila hagyma)
hagyományos ecetes salátalé
ízesítésnek és díszítésnek zeller szár és apróra vágott zellerlevél

A krumplit héjában - pici só hozzáadásával - puhára főzzük, meghámozzuk és hagyjuk teljesen kihűlni. A zellert alaposan megmossuk, meghámozzuk és egészben, sós vízben szintén megfőzzük. A hagymákat meghámozzuk és uborkagyalun vékonyra szeleteljük.

Egy alkalmas salátástálba rétegezve lerakjuk a felkarikázott krumplit, a zellert és a hagymát, a rétegeket enyhén megsózzuk, majd felöntjük az elkészített ecetes salátalével. Nem keverjük össze, hanem hidegre tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Végül zellerlevéllel, esetleg 1-2 karika kemény tojással díszítjük.

Érdemes előző nap elkészíteni, de legalábbis az ünnepnap reggelén, hogy valóban jól összeérjenek az ízek. A semleges krumpli, az aromás zeller és az erőteljes hagyma különleges ízhatást adnak.

Diós-almás majonézes krumpli

1 kg szét nem fővő krumpli (a főzéshez kömény és babérlevél)
1-2 szem savanykás alma
1 marék dió
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
pár csepp olívaolaj
mustár, fehér bors, szerecsendió
2-3 evőkanál majonéz (legjobb a házi majonéz)
1 pohár tejföl vagy joghurt
A páchoz: 1-2 ek. ecet (lehet borecet, vagy fűszeres ecet, almaecet) és egy csipet cukor

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük, adhatunk hozzá 1 csipet köményt és 1 babérlevelet. Amikor megpuhult, azon forrón hozzáadjuk az ecetet és a cukrot, és ebben a pácban hagyjuk kihűlni. 
 Elkészítjük a mártást a majonéz, a tejföl, a citromlé és a fűszerek felhasználásával. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a durvára vágott diót, az apró kockára vágott hámozott almát, majd végül a leszűrt krumplit. Néhányszor átkeverjük, tálalásig hideg helyen érleljük. Mennyei!

Mindkét saláta kísérője lehet nemcsak a rántott halnak, hanem bármilyen sültnek és persze nemcsak karácsonykor.

Áldott ünnepet! Gazdag Karácsonyt!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit szólsz hozzá?