Nálunk a szenteste ételsora már gyermekkorom óta ugyanaz: rántott hal, krumpli (bocs, burgonya) salátával. Voltak évek, amikor halászlé is készült, aztán borleves, a sütemények is változtak az évek során, de a hal és a saláta maradt. Az ünnep azonban sosem az evésről szólt igazán, hanem az ajándékozásról, az együttlétről és arról, hogy sokáig fent maradhattunk, együtt játszottunk, beszélgettünk (mi, gyerekek, ezt különösen értékeltük).
A saláták is változtak az évek során, de az a két fajta, amit most bemutatok, már sok éve tartja magát. (a receptek ezúttal is 4-6 személyre szólnak)
Zelleres krumpli saláta
1 kg kiflikrumpli (vagy más szét nem fővő fajta)
1 kis fej zeller
1-2 fej hagyma (pl. fehér salátahagyma, vagy lila hagyma)
hagyományos ecetes salátalé
ízesítésnek és díszítésnek zeller szár és apróra vágott zellerlevél
A krumplit héjában - pici só hozzáadásával - puhára főzzük, meghámozzuk és hagyjuk teljesen kihűlni. A zellert alaposan megmossuk, meghámozzuk és egészben, sós vízben szintén megfőzzük. A hagymákat meghámozzuk és uborkagyalun vékonyra szeleteljük.
Egy alkalmas salátástálba rétegezve lerakjuk a felkarikázott krumplit, a zellert és a hagymát, a rétegeket enyhén megsózzuk, majd felöntjük az elkészített ecetes salátalével. Nem keverjük össze, hanem hidegre tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Végül zellerlevéllel, esetleg 1-2 karika kemény tojással díszítjük.
Érdemes előző nap elkészíteni, de legalábbis az ünnepnap reggelén, hogy valóban jól összeérjenek az ízek. A semleges krumpli, az aromás zeller és az erőteljes hagyma különleges ízhatást adnak.
Diós-almás majonézes krumpli
1 kg szét nem fővő krumpli (a főzéshez kömény és babérlevél)
1-2 szem savanykás alma
1 marék dió
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
pár csepp olívaolaj
mustár, fehér bors, szerecsendió
2-3 evőkanál majonéz (legjobb a házi majonéz)
1 pohár tejföl vagy joghurt
A páchoz: 1-2 ek. ecet (lehet borecet, vagy fűszeres ecet, almaecet) és egy csipet cukor
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük, adhatunk hozzá 1 csipet köményt és 1 babérlevelet. Amikor megpuhult, azon forrón hozzáadjuk az ecetet és a cukrot, és ebben a pácban hagyjuk kihűlni.
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük, adhatunk hozzá 1 csipet köményt és 1 babérlevelet. Amikor megpuhult, azon forrón hozzáadjuk az ecetet és a cukrot, és ebben a pácban hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a mártást a majonéz, a tejföl, a citromlé és a fűszerek felhasználásával. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a durvára vágott diót, az apró kockára vágott hámozott almát, majd végül a leszűrt krumplit. Néhányszor átkeverjük, tálalásig hideg helyen érleljük. Mennyei!
Mindkét saláta kísérője lehet nemcsak a rántott halnak, hanem bármilyen sültnek és persze nemcsak karácsonykor.
Áldott ünnepet! Gazdag Karácsonyt!
Áldott ünnepet! Gazdag Karácsonyt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Mit szólsz hozzá?