2013. jan. 9.

Téli vitaminbomba: savanyú káposzta saláta


A savanyított fejes-káposzta az egyik leggazdagabb téli vitaminforrásunk. Készíthetjük házilag – nem ördöngösség – vagy vásárolhatjuk készen. (Az elkészítés módját egy más alkalommal osztom meg veletek). 

Nyersen fogyasztva hasznosíthatjuk legjobban tápanyagait, érdemes tehát a szokásos töltött- és rakott-káposzta mellett természetes állapotában is fogyasztani. Ehhez ajánlom ezt az ízletes salátát, mely 6-8 személyre szóló adag:

Savanyú káposzta saláta                                                                                           

1 kg savanyú káposzta
1 kis fej vöröshagyma (+ 1-2 szál hajtatott hagyma zöldjével)
1 kisebb pritamin-paprika
petrezselyemzöld, zellerzöld - apróra vágva
1 adag tartármártás (majonéz, tejföl, fűszerek)
ízlés szerint: felkockázott füstölt sonka, a díszítéshez főtt tojás


A káposztát megkóstoljuk, és ha túl savanyú vagy túl sós, kissé átmossuk, hagyjuk lecsepegni*. Közben a szokásos módon majonézből, tejfölből és a fűszerekből elkészítjük a tartármártást**. Felaprítjuk a hagymát, a paprikát. 
A káposztát is felaprítjuk, majd sorban a tartárhoz adjuk a hozzávalókat, a hagymákat, a paprikát és a zöldeket. Az eredeti recept szerint kis kockára vágott főtt, füstölt sonkát is adok hozzá, jól összekeverem, és  egy éjszakán át a hűtőben érlelem. Tálalás előtt főtt tojás karikákkal, színes zöldségekkel (répa, uborka, paprika) díszítem. 

Friss kenyérrel, sós kaláccsal önállóan is kínálhatom, vagy sültek mellé köretnek adom. Ekkor a füstölt sonka akár ki is maradhat belőle. Büféasztalos vendégségben nagy sikere szokott lenni.

Jó tudni!                                                                                                                                             

A nyers káposzta is sok értékes tápanyagot tartalmaz, és a népi gyógyászatban is alkalmazták külsőleg és belsőleg is. A savanyított (fermentált) változat azonban különösen értékes táplálékunk. Az érlelés során nagy mennyiségű C-vitamin keletkezik, amit a szervezetünk nagy mennyiségben képes felhasználni a normális működéshez. Hiánya hajlamosít a fertőzésekre, a nyálkahártyák túlérzékenységére és gyulladására (pl. ínysorvadás is), megfázásra, és kihat a  sebgyógyulásra. Megmutatkozhat a teljesítmény csökkenésében, romlik a koncentráció. 

Megjegyzések:                                                                                                                                    

* - A visszamaradó levet ne öntsük ki, hanem tegyük félre, és igyunk belőle vízzel hígítva pár napig. Ebben is sok értékes anyag van még, szabályozza a gyomorban a savképződést, serkenti a bélműködést, segíti az egészséges bélflóra kialakítását.
** - a majonézt készíthetjük házilag, recept hamarosan


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit szólsz hozzá?