2013. ápr. 27.

Medvehagyma, az új sláger

Nem vagyok valami szorgalmas blogíró, sajnálom. Viszont nagyon lelkes saláta készítő, sőt saláta kreáló vagyok, így nem szeretném, ha ez a blog meghalna. Új szezon - új saláták. Míg régebben főként a leveles salátafélék álltak az érdeklődésem középpontjában, mostanában a különleges zöldek. Az alapként használt fejes-, római- vagy jégsaláta, valamint a kínai kel alapon megálmodott saláta-költemények azonban egyre több és változatosabb alapanyagokból készülnek.

Ne kérdezzétek, mennyire fogadja örömmel ezt a családom... az utolsó fiókám is kirepülőben van éppen, így újabb kísérleti alanyok után kell néznem.

A későn érkezett tavasz egyik csodanövénye a medvehagyma. Általában is igaz, hogy a salátának szánt leveleket akkor kell szüretelni, mikor a növény még nem hoz virágot, magszárat. A medvehagymára is érvényes, hogy ne szedjük, ha megjelentek a virágkezdemények. (Sajnálattal látom, hogy úton-útfélen kínálják a csokorba kötött leveleket, de ez már csak a növény lerablása, erejének pusztítása, a következő évi termés kárára van. ) Ugyanez érvényes a pitypangra, a rukkolára (borsmustár), a galambbegyre, madársalátára stb.



A medvehagyma könnyen felismerhető intenzív, fokhagymára emlékeztető illatáról és ízéről. A bükkös, gyertyános erdők jellemző aljnövényzetéhez tartozik. Elterjedt az a tévhit (szerintem igenis az), hogy levelei összetéveszthetők a gyöngyvirág leveleivel - ami erősen mérgező szépséges virágunk - de sokkal jobban hasonlít az egyébként teljesen ártalmatlan kígyóhagymára. A gyöngyvirág levelei szélesebbek, kerekebbek, sötétebbek, és kicsit később is jelennek meg, gyöktörzséről ismerszik meg (rhizoma), míg a medvehagyma valóban hagymás növény, akárcsak rokona, a kígyóhagyma, amellyel a virágzatuk is nagyon hasonló.

A medvehagymát sokféleképp hasznosíthatjuk. Gyógyító növényünk, most mégis inkább a salátamániám oldaláról közelítem meg. Szert tettem egy csokornyi medvehagymára, amit kétfelé osztottam.

Rögtönzés medvehagymával                                                                                                     

1/2 fej jégsaláta
2-3 fej hónapos retek
1 csokor újhagyma
8-10 levél medvehagyma
1/2 kígyóuborka vagy (1 kicsi salátacukkini)
1/2 citrom leve
csipet só, cukor/sztívia, 1 ek. olívaolaj

A jégsalátát, a medvehagymát csíkokra vágom, a retket és az uborkát legyalulom, az uborkát apró kockára vágom és egy tálban összekeverem. Meghintem a csipet sóval és cukorral, ráfacsarom a citrom levét, és megöntözöm az olívaolajjal. Összekeverem, és 30 percre hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízei.

Fűszeres, roston csirke- vagy pulykamell csíkok mellé kínálom, adok mellé pirított, megvajazott toast kenyeret. Ha jó napom van, pirítok rá egy kevés sajtot is.

Medvehagyma pesztó                                                                                              

Az olasz konyha (Genova) jellegzetes pesztója bazsalikomból, fokhagymából, borsból, fenyőmagból, parmezán sajtból, sóból és olívaolajból készül. Kedvelt kiegészítője a tésztáknak, rostonsülteknek. A szó törés-zúzást jelent, vagyis a hozzávalókat egy - többnyire márványból készült - mozsárban dolgozzák össze péppé. A lényeg, hogy a hozzávalók nem érintkezhetnek semmilyen fémmel, tehát mixer kizárva!

A fenti klasszikus változaton kívül bármilyen alapanyagból készíthetünk pesztót: így medvehagymából is. Tört, pirított mandulával, hidegen sajtolt olajból is. Adhatunk hozzá kissé csípős paprikát bors helyett. Hűtőben 1 hétig is eltartható, a sajtfélét mindig frissen adjuk hozzá. Akár fagyaszthatjuk is, ha nem fogy el.

2-4 maréknyi aprított medvehagyma
50 g barna héjától megtisztított pirított mandula
20 g napraforgómag (pirítva)
0,5 dl olívaolaj (de: amennyit felvesz)
őrölt bors, vagy kevés csípős paprika-por

ízlés szerint parmezán vagy más száraz sajt

A mozsárban összetörjük a pirított magvakat, a borsot (paprikát), majd az olajat és a medvehagymát. Hozzáadjuk a sót, legvégül a sajtot. Pépesre dogozzuk el, majd felhasználásig hűtőben tartjuk, ill. fagyasztjuk.

Vannak még medvehagymás receptjeim, hiszen a legtöbb olyan saláta vagy étel elkészíthető belőle, amelyhez fokhagymát is adagolnánk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit szólsz hozzá?