2015. márc. 2.

Ne öntsd ki!

Ez itt csak egy kis szösszenet. Az késztet a megírására, hogy vendégségben jártunk, s látom ám, amint ismerősöm jó alaposan besózza a salátának szánt zöldséget... Aztán egy óra múlva akkurátusan kifacsarja, és úgy teszi az ecetes lébe. A levet a lefolyóba önti. 

Téli narancsos vegyes saláta (alap: kínai kel és narancs)

"Mit csinálsz?" – kérdem .
"Salátát!" – válaszolja – „Mi a gond? Otthon is így csináltuk! Ha nem csavarom ki, nagyon sós lesz.”
 Bizonyára nem ő az egyetlen, aki így csinálja, mert így szokta meg. Röviden elmagyaráztam neki, hogy így a salátának szánt zöldségfélének a legértékesebb anyagait önti ki. Miközben arról hallunk, hogy nem tudunk elegendő nyers zöldfélét, gyümölcsöt enni ahhoz, hogy megfelelő értékes tápanyaghoz, vitaminhoz jussunk, mert a nagyüzemi növénytermesztés, a talajok kimerülése és messziről ide szállított növények egyszerűen nem tartalmazzák, akkor luxus mindezt még csökkenteni, s kiönteni.



Elgondolkodott. S kérdezte, én hogyan csinálom. Elmondtam, hogy legfeljebb 30 perccel az étkezés előtt darabolom fel a salátának valót, és csak nagyon enyhén sózom, vagy egyáltalán nem. Az előre elkészített salátalét – ha éppen azt használom – vagy egyéb öntetet is az utolsó pillanatban öntöm rá, 15 perc is elegendő az éréshez. Sőt külön is adhatom az asztalra, ahol mindenki maga ízesítheti a saját adagját.

Így az alapanyagok frissek, ropogósak maradnak. Értékes anyagaik megőrződnek.

Ha rostosabb zöldségről van szó, vagy túl erősek az ízek (hagyma, káposzta) akkor választhatunk a gyors forrázás vagy a sóban történő érlelés között. Ebben az esetben elegendő egy csipetnyi só, így a káposzta vagy a hagyma nem ereszt levet, és az elsózástól sem kell tartanunk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit szólsz hozzá?