2020. máj. 22.

Sok salátát gyorsan és frissen

Valamikor április közepén kezdtem érezni, hogy most aztán elég volt! Valami könnyebbre vágyom, amitől nap közben is energikus maradok, és nem éhezem meg hamar. Szeretek főzni, kiélhetem benne a kreativitásomat, ugyanakkor kikapcsol, pihentet.
Most azonban elég volt. A "karantén" ugyan engem nem nagyon érintett, hiszen végig dolgoztam és dolgozom, viszont tényleg zavart, hogy ebéd után én is "kajakómába" estem és ezen a kávé sem segített. Ekkor egy hirtelen ötlettel elkezdtem ismét salátázni. A munkarendem miatt korán ebédelek, és csak a végén, már itthon tudok vacsorázni. A saláta remek ötletnek bizonyult.
Miért pont saláta? A nyers zöldségek természetes formában látnak el vitaminokkal és ásványi anyagokkal, miközben elegendő rostanyagot is tartalmaznak. Visszaszoktatnak alapos rágásra, amit mostanság a sok feldolgozott étel korában elhanyagolunk. Az ma már bizonyított, hogy aki lassan, alaposan rág, és legalább 40-45 percet fordít az étkezésre, az kevesebbel is jóllakik, ezáltal a bevitt energia is kevesebb.
Azt tudjuk, hogy a "kajakóma" azért következik be, mert a tömény, nehéz ételek emésztése maga is energiaigényes folyamat, így a szervezet erre fordítja az energiát, ilyenkor pihenni kellene, de hát egy munkahelyen ez képtelenség. Ilyenkor kávéért kiáltunk, de a problémát ez sem oldja meg. Persze nem a nyers saláta az egyetlen lehetséges út, de számomra épp megfelelő.

Mi van salátámban?


Alapvetően az idénynek megfelelő zöldek - kezdetnek a készen kapható salátakeverékekkel kísérleteztem - zöld leveles saláták, újhagyma, retek, uborka, zeller szár és zöld, petrezselyem, cékla sárgarépa, káposzta... ami elérhető. Később részletesen is bemutatom valamennyit.
Amitől igazán saláta lesz, az öntet és különféle ízesítők, meg az általam csak "jutalomfalatkáknak" nevezett kiegészítők.

Az öntet


Lényegében bármi lehet, de én anyukám titkos receptjét használom, vessetek meg érte: ecet, víz, cukor és só. A titok az arányokban van. Legalább egy liternyit szoktunk készíteni, eláll, és mindig kéznél van:

  • 1 dl ételecet (10 %-os)
  • 5 dl víz (tisztított, vagy pihentetett)
  • 2 tk. tiszta só
  • 2 ek. cukor

Egy kancsóban összekeverem, aztán üvegbe töltöm és ebből egy tál salátához legfeljebb 2-3 evőkanállal teszek.
Persze, lehet használni borecetet, bármilyen fűszeres ecetet, amit akár otthon is el lehet készíteni, és némi finom olaj is kerülhet a salátára (olíva, szezám, szólómag). Tetszés szerint készülhet bármilyen, amit csak szeretnétek (joghurtos, mézes-mustáros, fokhagymás-szójás), de válogathattok a készen kapható öntetek közül is.

Ízesítők


Amit minden salátához adagolok, az a vega-mix. Ez nem más, mint szárított zöldségek (répa, gyökér, lestyán, zeller stb.). Ennek az a szerepe, hogy a felszívja az öntet egy részét, illetve, ami kioldódik az alapanyagokból. Emellett friss vagy szárított zöld-fűszereket is adok hozzá, mint bazsalikom, tárkony, rozmaring, kakukkfű, oregánó (szurokfű) vagy ami éppen adódik. Ezek kellemes ízt, illatot adnak a keveréknek, és nem elhanyagolható, hogy valamennyi jó hatással van az emésztésre, az anyagcserére.
A harmadik alap ízesítő - mivel én olajat nem használok - az olajos magvak. Diót, mandulát, tökmagot, napraforgót, szezám- és lenmagot szoktam felváltva beletenni. Előtte kissé megpirítom és apróra vagdalom, vagy mozsárban megtöröm.
Végül jöhetnek a jutalomfalatkák, amelyek aztán teljessé teszik az élvezetet.

  • Főtt tojás
  • Feta
  • Kemény sajt
  • Tonhal (konzerv)
  • Csicseriborsó
  • Csemege-kukorica
  • Tönköly 
  • Olajbogyó
  • Kapribogyó
  • Sült csirke darabkák
Persze egyszerre általában csak egyféle, nem esünk túlzásokba.

Legközelebb elárulom, hogyan tarthatjuk frissen a megvásárolt alapanyagokat, és
hogyan is lehet tényleg gyorsan összeállítani egy igazán kellemes, laktató salátát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit szólsz hozzá?