2020. máj. 23.

Így tartsd frissen, ropogósan!

Ki szereti a fonnyadt, sárguló-barnuló salátaleveleket? Senki, ugye? Viszont nem mehetsz oda a piacon az árushoz, hogy "Lesz szíves egy negyed fej jégsalátát, egy marék spenótot..." Szép is lenne! 😂
Szerencsére a hűtőszekrények korában már nem okoz gondot a frissen tartás. Mivel én csak egy személyre készítek naponta salátát, nyilván nem használok fel mondjuk egész fejes salátát, vagy egy egész uborkát. ráadásul időt is szerettem volna megtakarítani, hogy tényleg csak összerakni kelljen az ebédre valót.
Szükségem volt néhány műanyag dobozra, zacskóra, csomagolópapírra - amit megmentettem máshonnan - és indulhatott is projekt. Hetente egyszer-kétszer megyek piacra. (a tudatos vásárlásról most nem értekezem, ezt megteszem másutt). Bejáratott termelők vannak, akiknél már évek óta vásárolok. Csak az kerül a kosaramba, ami náluk kapható.

A szerzeményeket igyekszem azonnal feldolgozni, biztonságba helyezni, minél kevesebb menjen veszendőbe. Az ép zöldségek azért jól eltarthatók, de érdemes figyelemmel kísérni, és mindig azt felhasználni, ami láthatóan kezdi megadni magát - mert azért ez sem zárható ki.

  • A fejes salátát leveleire bontom és megmosom. Azokat a külső leveleket, amelyek salátának nem alkalmasak, mert már rostosak, félreteszem, ezekből kitűnő joghurtos salátafőzelék készül. A zsenge belső leveleket saláta-centrifugával leszárítom, egy nagyobb dobozba teszem, így kerül a hűtőbe
  • Ezzel a módszerrel minden leveles alapanyag (spenót, rukkola, madársaláta stb.) frissen tartható.
  • Az uborkát megmosom, és két-három darabra vágom, a retket megtisztítom és ugyancsak megmosom - a leveléből a friss és ép részeket szintén - majd a salátalevelek közé teszem a dobozba, így néhány napig, míg el nem fogy, biztosan friss marad és ropogós. 
  • Az újhagymát is megtisztítom, a zöldjével együtt szintén megmosom, és szintén a salátás dobozba kerül.
  • A gyökérzöldségeket egy kis papírba csomagolom és egy műanyag zacskóba teszem, helye a hűtő alsó rekeszében van. 
  • Zeller és petrezselyem zöldjét szintén megmosom, leszárítom, és ők is dobozban kapnak helyet. A zeller vastagabb szárrészét külön feldarabolom, és egy dobozkában a fagyasztóban tárolom, jól jön levesek vagy főzelékek ízesítésére. Szintén mindig van a fagyasztóban összevágott petrezselyem és zeller levél is, így egész télen jut levesekbe, főzelékbe, köretekhez. 
Így kevesebb, mint 1 óra alatt az egész heti salátaalapanyag szinte konyhakész, csak össze kell darabolni. 

Plusz 1 tipp - ez most olvastam:

  • Ahogy a saláta külső leveleiből főzeléket készíthetünk, így azokat a leveleket, szárakat, héjakat, is felhasználhatjuk, amit egyébként mondjuk a komposztra dobnánk, vagy ennek hiányában egyszerűen a kukában végezné. Gyűjtsük össze és készítsünk belőle zöldség-alaplét, amit később felhasználhatunk leves, főzelék készítésénél. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit szólsz hozzá?