2020. szept. 28.

Kovászolt káposzta

Elfogyott a kovászos uborka leve, és már valószínűleg nincs is remény, hogy újabb adag készüljön, ámde a lé olyan jó ivólé reggeli helyett, hogy kerestem egy másik lehetőséget. Az is ösztönzött erre, hogy folytathassam a salátázást, és a téli zöldségek felé fordultam. Aztán felmerült Ida néni - aki ugyancsak Erdélyből származott - kapros nyári káposzta receptje, amit senki sem tudott utánozni... Az alábbi mennyiség egy 3 l-es befőttes üveghez való.

Kovászolt káposzta

1 fej káposzta (1,5 – 2 kg)

1 csokor száraz és friss kapor

4-5 gerezd fokhagyma

1-2 szelet kenyér kissé megpirítva

2 l felöntőlé (literenként 1 evőkanál sóval)

fűszerek: 1 tk. egész kömény, 10-15 szem egész bors, mustármag, koriander mag

Elkészítés

A káposzta kevésbé szép külső leveleit leveszem (mehet a komposztra), 3-4 külső levelet félreteszek, a többit legyalulom. Elkészítem a felöntőlevet, amibe a végén a félretett leveleket megfonnyasztom a vastag középső eret kivágva. Egy 3 l-es üveg aljára teszem a száraz kapor és a fűszerek felét, fokhagymát, és beborítom a levelek felével. Ezután jöhet a gyalult káposzta, amit nem kell nagyon tömöríteni, hogy majdan a lé jól átjárhassa. Az üveg legyen kb. ¾-ig. Ekkor jöhet a többi levél, tetejére a maradék kapor, és a fűszerek. A fokhagymát közé is rakosgathatjuk, meg a babért is, azt könnyű kivenni utólag.

  


Az így előkészített üveget töltsük fel a még meleg felöntőlével, és tegyük a tetejére a pirított kenyeret. Amint a káposzta elszívta a levet, pótoljuk, tegyünk a tetejére tányért, de ne fedjük le szorosan. Tegyük meleg helyre, napoztassuk, mint az uborkát. 4-5 nap alatt ugyanúgy elkészül, ekkor dobjuk le róla a kenyeret, hagyjuk még egy napot, aztán adagoljuk kisebb üvegekbe és felhasználásig tartsuk a hűtőben, vagy hideg helyen.  



Felhasználása

A káposztát leszűrve adagoljuk edényekbe, üvegekbe. Fogyaszthatjuk nyersen, salátának, vagy vegyes saláta alapjául. DE! Elkészíthetjük belőle a híres erdélyi "nyári"káposztát, húsos-rizses töltelékkel, sok kaporral, aludttejes (joghurtos, tejfölös) habarással, friss kenyérrel, ahogy Ida néninél ettük. 

A levet az uborkáéhoz hasonlóan ivóléként alkalmazhatjuk, reggel, éhgyomorra, kissé hígítva... rá lehet kattanni, függőséget okoz, meg jó emésztést... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit szólsz hozzá?