Ez itt csak egy kis szösszenet. Az késztet a megírására, hogy vendégségben jártunk, s látom ám, amint ismerősöm jó alaposan besózza a salátának szánt zöldséget...
Aztán egy óra múlva akkurátusan kifacsarja, és úgy teszi az ecetes lébe. A levet a lefolyóba önti.
"Mit csinálsz?" – kérdem .
"Salátát!" – válaszolja – „Mi a
gond? Otthon is így csináltuk! Ha nem csavarom ki, nagyon sós lesz.”
Bizonyára nem ő az egyetlen, aki így csinálja, mert így szokta meg.
Röviden elmagyaráztam neki, hogy így a salátának szánt zöldségfélének a
legértékesebb anyagait önti ki. Miközben arról hallunk, hogy nem tudunk
elegendő nyers zöldfélét, gyümölcsöt enni ahhoz, hogy megfelelő értékes
tápanyaghoz, vitaminhoz jussunk, mert a nagyüzemi növénytermesztés, a talajok
kimerülése és messziről ide szállított növények egyszerűen nem tartalmazzák, akkor luxus mindezt még csökkenteni, s kiönteni.