Miért éppen egy ilyen speciális területet választottam, mint a saláta? A saláta olyan élmény, ami magában foglalja a kreativitást, a különleges ízeket, a zöldségek ezerszínű világát. Ma számtalan sikeres és kevésbé sikeres gasztro-blogot találsz a neten, szépek, gusztusosak, látogatottak vagy észrevétlenek. Kerestem tehát egy olyan területet, ami közel áll hozzám. Olyan csücskét a konyhaművészetnek, ami valahogy mindig mellékes. Egy étlapon a salátás oldal általában a végére kerül.
Minden saláta - és persze minden étel - valakinek az egyéni kreációja volt valamikor. A híres saláták is, mint a Cézár saláta vagy a Waldorf saláta, mindnek van külön története, amit szintén szeretnék összegyűjteni, hogy szellemi élvezeteket is nyújthassak. Addig is arra biztatlak, hogy használd bátran a recepteket, és lépj is túl rajtuk, mert a valódi öröm mindig az, amit magunk hozunk létre. Ennél fontosabb nincs. Emlékszel még, milyen örömöt jelentett az első önállóan megtett lépés? Nem? Mégis ennek a felmérhetetlen örömét keresed ma is.
Rajta! Dobjunk össze néhány jó kis salátát, nem bánom, jöhet mellé egy rántott csirkecomb, paprikás krumpli vagy bármi más.
Csak megjegyzem:
Nem vagyok vegetáriánus, és nem is diétázom. Igaz, volt az életemnek egy kb. 2 éves időszaka, amikor nem fogyasztottam állati termékeket, de ennek egészségügyi okai voltak. Viszont ekkor ismerkedtem meg számos zöldségfélével, és azzal, hogy nem kell ahhoz kecskének vagy nyúlnak lennem, hogy élvezettel ropogtassam a zöldeket.
Kedvenc forrásmunkáim:
Magyar Elek: Az Ínyesmester szakácskönyve
F. Nagy Angéla: Saláta ABC
A főzés alapanyagai (Szerk: Adrian Bailey)
Lajos Mari - Hemző Károly: 99 sorozat
Horváth Ildikó - Szabó Sándorné: Saláták (Receptvarázs sorozat)