Elfogyott a kovászos uborka leve, és már valószínűleg nincs is remény, hogy újabb adag készüljön, ámde a lé olyan jó ivólé reggeli helyett, hogy kerestem egy másik lehetőséget. Az is ösztönzött erre, hogy folytathassam a salátázást, és a téli zöldségek felé fordultam. Aztán felmerült Ida néni - aki ugyancsak Erdélyből származott - kapros nyári káposzta receptje, amit senki sem tudott utánozni... Az alábbi mennyiség egy 3 l-es befőttes üveghez való.
Kovászolt káposzta
1 fej káposzta (1,5 – 2 kg)
1 csokor
száraz és friss kapor
4-5 gerezd fokhagyma
1-2 szelet kenyér kissé megpirítva
2 l felöntőlé
(literenként 1 evőkanál sóval)
fűszerek: 1 tk. egész kömény, 10-15 szem egész bors,
mustármag, koriander mag
Elkészítés
A káposzta kevésbé szép külső
leveleit leveszem (mehet a komposztra), 3-4 külső levelet félreteszek, a többit
legyalulom. Elkészítem a felöntőlevet, amibe a végén a félretett leveleket
megfonnyasztom a vastag középső eret kivágva. Egy 3 l-es üveg aljára teszem a
száraz kapor és a fűszerek felét, fokhagymát, és beborítom a levelek felével.
Ezután jöhet a gyalult káposzta, amit nem kell nagyon tömöríteni, hogy majdan a
lé jól átjárhassa. Az üveg legyen kb. ¾-ig. Ekkor jöhet a többi levél, tetejére
a maradék kapor, és a fűszerek. A fokhagymát közé is rakosgathatjuk, meg a babért
is, azt könnyű kivenni utólag.
Az így előkészített üveget
töltsük fel a még meleg felöntőlével, és tegyük a tetejére a pirított kenyeret. Amint a káposzta elszívta a levet, pótoljuk, tegyünk
a tetejére tányért, de ne fedjük le szorosan. Tegyük meleg helyre, napoztassuk,
mint az uborkát. 4-5 nap alatt ugyanúgy elkészül, ekkor dobjuk le róla a
kenyeret, hagyjuk még egy napot, aztán adagoljuk kisebb üvegekbe és
felhasználásig tartsuk a hűtőben, vagy hideg helyen.
Felhasználása
A káposztát leszűrve adagoljuk edényekbe, üvegekbe. Fogyaszthatjuk nyersen, salátának, vagy vegyes saláta alapjául. DE! Elkészíthetjük belőle a híres erdélyi "nyári"káposztát, húsos-rizses töltelékkel, sok kaporral, aludttejes (joghurtos, tejfölös) habarással, friss kenyérrel, ahogy Ida néninél ettük.
A levet az uborkáéhoz hasonlóan ivóléként alkalmazhatjuk, reggel, éhgyomorra, kissé hígítva... rá lehet kattanni, függőséget okoz, meg jó emésztést...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Mit szólsz hozzá?