Saláta centrifuga
Tedd bele a megmosott salátaleveleket, forgasd 1-2 percig, terítsd szét, és máris indulhat a salátakészítés! A külső tálat akár a saláta tálalásához is felhasználhatod :)
Miért hasznos?
A leveles zöld-féléket felhasználás előtt alaposan - leginkább folyó vízben - meg kell tisztítani, mert a levelekre tapadt homok kellemetlen élmény a fogyasztásnál. Az öntet azonban a száraz (leszárított) levelekre tapad legjobban, ezért jól le kell csepegtetni, le kell törölni őket, mielőtt a salátástálba kerülnek. A centrifugával gyorsan eltávolíthatod a víz nagyját, nem töröd össze a leveleket. Kialakítása a többi zöldség mosásánál is kényelmes. Például a hámozott, felaprított krumplit csak kiemeled a szűrőkosár segítségével a vízből, és zsuppsz a fazékba.
Hámozóeszközök
Két univerzális eszköz, melyet szintén beszerezhetsz az IKEA-ban, vagy bármelyik 100 Ft-os boltban. Balra a krumpli hámozó kés, lent a zöldséghámozó. A késsel a krumplin kívül almát, vagy bármilyen kisebb zöldség héját vékonyan lehánthatod.
A lenti hámozó uborka, tökfélék, és gyökérzöldségek terén verhetetlen segítőtárs.
IKEA-ára kb.. 200 Ft/db.
Hámozókés
Az igazi hámozókés rövid pengéjű, éles kis szerszám, ezzel távolíthatod el a hibás részeket a tisztítás közben, de ha nincs másod, csak egy ilyen, akkor is bármilyen zöldségtisztítási feladatot elvégezhetsz vele. Darabolásnál is jó hasznát veszed - bár ez a kevésbé felhasználóbarát megoldás...
Ha igazán igényes vagy az eszközeidre, a kés az, amire érdemes
kicsit többet költeni. Egy jól tervezett, minőségi anyagból való
kést évtizedekig használhatsz. Ahogy "összeszoktok", úgy válik
a munka mind gördülékenyebbé.
Amikor a barátaimnál, vagy más helyen segítek a főzésben, mindig
magammal viszem az eszközeimet!
A képen látható IKEA 365+ kés kb. 2.000 Ft, de egy életre szól.
Aprításhoz: zöldségkés, vagy szakácskés
Fiam szakácsnak tanult - ez volt az álma - és szinte nem volt módja gyakorolni a szakmáját, sokat tanultam tőle, különösen a célszerű eszközökről és azok használatáról. Így alapfelszerelésnek gondolom a "szakácskést", mely kb. 17 és 24 cm hosszú pengéjével számos feladatra alkalmas. Természetesen ismételten hangsúlyozom: csak minőségi anyagból készült, megfelelő kialakítású darabot érdemes vásárolni, mind a használat, mind az élettartam tekintetében bőségesen megtérül ez a döntés.
A zöldségkés speciális kiképzésű eszköz. A pengén kis cseppalakú bemélyedések vannak, így a szeletelésnél nem tapad a pengéhez amit vágsz. Ez végül is kényelmi szolgáltatás, árban nagyjából a szakácskés szintjén kapsz ilyet, ha úgy érzed, szükséged van rá.
Akár IKEA minőséget választasz, akár a FISKARS termékeit részesíted előnyben, kb. 3.000 és 5.000 Ft-ért már egészen jó darabok közül választhatsz. A határ persze a csillagos ég!
Szakácskés, szinte minden konyhai munkafázishoz alkalmas |
Zöldségkés, a tapadást gátló mélyedésekkel |
Fokhagymaprés
Gyerekkoromban a fokhagymát a hagyományos vágódeszkán kis kés hegyével kapargatták el, aztán anyám rátért a húsklopfoló használatára. Ennek a módszernek a legnagyobb hátránya, hogy a fokhagyma illóanyagai nagyrészt a vágódeszka farostjaiba ivódtak bele.
Amikor férjhez mentem, egy ideig közös konyhán osztoztunk anyósommal, aki szintén nem ismerte a fokhagymaprést, az ő módszere a durvára vágott fokhagyma forró zsiradékban történő kioldása volt. Régi receptkönyvekben olvastam olyan módszert is, hogy kevés olívaolajban villával nyomták szét a gerezdeket, majd a felesleget kidobták és csak az olajat használták fel.
Bármelyik módszert alkalmazhatod, ha jól esik, én azonban felfedeztem magamnak a fokhagymaprést, amit kb. 500 és 1.000 Ft közötti áron bármelyik konyhafelszerelést árusító üzletben (és természetesen az IKEA-ban is) beszerezhetsz. Hámozd meg a gerezdeket, tedd a présbe, szorítsd össze a nyelét, és máris kész az apróra zúzott fokhagyma, a fém prés nem veszi át az olajat. A rostanyag, ami visszamarad, olajban eltéve saláták ízesítésére, vagy pácoláshoz kiválóan felhasználható.
Vágódeszkák
A klasszikus vágódeszka fából készül, lehetőleg keményfából, hogy a kés éle ne hagyjon benne nyomot, és ne szálkásodjon ki. Sokféle kapható, fontos, hogy legyen egyenes, ne vetemedjen nedvesség hatására sem, és ne billegjen a felületen. Ha mégis, egy nedves konyharuhát aláterítve segíthetünk a gondon.
A mi hagyományos nyeles vágódeszkánk jó szolgálatot tehet, ám célszerű nagyobb méretűeket használni az aprításhoz, hiszen a hosszú pengéjű szakácskéssel csak azon lehet kényelmesen dolgozni. Ma már bőséges választékot találunk a konyhafelszerelést (is) kínáló üzletekben, áruházakban.
Amire még érdemes ügyelni, hogy egyes zöldségfélék (sárgarépa, cékla, zöld fűszerek, színes paprikák) megfoghatják a felületet. Ezért, amikor befejeztük a munkát, azonnal öblítsük le a deszkát, ne hagyjuk rászáradni a maradványokat. Bár nem szokták külön kiemelni, de a mosogatógép nem használ a fa eszközeinknek, így a deszkának sem. Ha mégis így mosogatjuk, rendszeresen használjunk faápoló olajat a felület megújítására, a deszka élettartamának növelésére.
Nagy-konyhákon követelmény, otthon sem árt tartani ehhez magunkat: tartsunk külön vágódeszkát a zöldség- és gyümölcsök darabolásához, ha tehetjük, legyen külön húsos és süteményes vágódeszkánk is.
Ma már kaphatók speciális műanyagból készült darabok, főként polietilénből. Ilyesmit csak akkor érdemes használni, ha vékonyak, hajlékonyak, erről ugyanis egyszerűbb a felaprított zöldségdarabokat a tálba, vagy a főzőedénybe szórni. Azonban vizsgálatok szólnak arról, hogy a műanyag felületen - különösen, ha a használat során a kés nyomot hagy rajta, karcos lesz - könnyen elszaporodnak a kórokozók. Ez ugyan a húsokra, állati eredetű élelmiszerekre vonatkozik elsősorban, ezért is célszerű az egyes alapanyagokhoz különböző alátéteket használni.
Ugyancsak készülhet az alátét edzett üvegből is. Ez utóbbi könnyen tisztán tartható, higiénikus, mosogatógépbe tehető, fertőtleníthető. Amennyiben jó minőségű késeket használunk, valószínűleg nem árt az élezésnek az üveg alkalmatosság, gyengébb minőségű acélok esetében gyakrabban kell élezni a késeinket. Hátránya, hogy kényes, törékeny, megsérülhet (lepattan a széle), így balesetveszélyes lehet.