A szokásos szalonnasütés mellett, a fóliában sült zöldségek - persze jó kis szalonnacsíkokkal és kolbászkarikákkal - ugyancsak laktató ebédnek bizonyultak, és a kicsit füstízű, roston sült alma nagyon finom desszertként zárta a sort. Amíg azonban megsült a szalonna és a többi finomság, egy igazi különlegességet kóstolhatott meg a társaság.
A nyár ínycsiklandó zöldségkínálata evidenssé teszi, hogy a tűz körül is legyen valami finom saláta, de ha belegondolsz, hogy hogyan viszed magaddal akár 10 km-en keresztül a hozzávalókat, hogy ne forrjanak fel, ha melegebb van a szokásosnál, igencsak leleményesnek kell lenned.
Kompromisszumot kell kötnöm - gondoltam - így a múlt heti vasárnapi rögtönzéshez készített görög-joghurtos öntetet készítettem elő (a változatokat mindjárt megosztom veled is), és saláta helyett a zöldségmártogatóst vetettem be. Íme:
A finom mártogatós:
400 g görög joghurt1/2 citrom leve
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek.finom salátaolaj (pl. olíva) - akár fűszeresen
1 csokor friss kapor
3 szál zeller (szár és levél)
1 csokor snidling (metélőhagyma) vagy 1-2 szál újhagyma zöldje
só, sómentes vegeta (vegamix)
A joghurtot, a citromlét, a sót és az olajat habverővel simára keverem, hozzáadom az apróra vágott zöldeket és a vegamixet, az egészet egy jól záródó üvegbe töltöm, és a hűtőbe teszem, hadd érjenek össze az ízek. (Ha úgy gondolom, kevés a joghurt, 1 kis pohár zsíros tejföl pompásan kiegészíti az öntet mennyiségét)
Előkészítem a mártogatóshoz a zöldségeket:
Csíkokra vágott cukkínit, színes vastaghúsú paprikát, uborkát, sárgarépát, zellerszárat, karalábét - ami adódik. Zárható dobozban szintén a hűtőbe rakom.
Induláskor - ha van - hűtőtáskába teszem az előkészített alapanyagokat. Ha nincs kánikula, egy közönséges hátizsák is megteszi :) A kellő pillanatban aztán előveszem az öntetet, 1-2 műanyag kiskanalat, szalvétát és a felaprított zöldségeket rejtő dobozt, és nézem, amint mennyei mosollyal elfogyasztja őket a csapat.
Előételként - saláta helyett - egy grillpartin, nagyobb családi ebéden szintén érdemes bevetni, mégpedig jó nagy adagban. A nagy létszámú, külön időben érkező vendégsereg eleje hamar megéhezik, hiszen érzi már az illatokat, így könnyű, üdítő rágcsálnivalóval leköthetjük őket, amíg mindenki megérkezik, és elkészül a fő fogás. Az étvágyukat pedig nem veszi el - ellentétben a sós kekszekkel vagy mogyoróval - hanem éppen fokozza.
Tippek:
- Az öntetnek elég sűrűnek kell lennie, hogy a zöldségdarabokkal elég nagy mennyiséget lehessen kimártogatni, ezért sima joghurttal nem is érdemes kísérletezni. Krémes görög joghurt alkalmas, vagy mascarpone, tejszínes sajtkrém vagy akár krémes túró (v. ricotta), kevés tejföllel lazítva.
- Kifejezetten salátákhoz szoktam készíteni egy kb. 1/2 dl olajból pikáns fűszerolajat: beleteszek 1-2 gerezd felszeletelt fokhagymát, durvára tört borsot, esetleg 1 pici csilipaprika darabkát (ízlés szerint akár babért, vagy egyéb zöldfűszereket is lehet beletenni.). Hűtőben hetekig (vagy hónapokig) eláll. Ezt az alapot használom különböző öntetekhez, vagy közvetlenül salátához.
- A zöldségek közül a cukkínit, az uborkát és a színes (kaliforniai) vastaghúsú paprikát minden előkezelés nélkül késsel ujjnyi hosszú hasábokra vágom. Ha asztalnál tálalom ezt a könnyű előételt, a különböző zöldségeket poharakba, dobozkákba, vagy kínálótál mélyedéseibe rendezem, szállításhoz akár össze is keverem, és egy alkalmas fedeles dobozba rakom.
- A sárgarépát, a zsenge karalábét, esetleg csicsókát, zellerszárat (kiv. halványítózeller) 2-3 percre forrásban lévő kissé sós vízben előfőzöm (blansírozom), és kihűlve ugyancsak ujjnyi csíkokra vágom. Ez azért jó megoldás, mert így kevéssé szárad ki a zöldség. Egyébként bármilyen idényzöldség szóba jöhet még, retekfélék, paradicsom, az újzeller gumója.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Mit szólsz hozzá?